söndag 3 februari 2013

I Bokeoreservatet nordvästra Laos finns ett projekt som går ut på att bevara regnskogen och de hotade gibbonaporna som bor där. Projektet kallas the Gibbon experience och finansieras av turister som betalar en rätt stor summa cash för att tas ut i djungeln av förre detta gibbonjägare som nu arbetar som gibbonguider. Väl ute i djungeln väntar en del trekking, men i huvudsak färdas man med "ziplines", dvs linbanor man fäster sig och sin sele på med karbinhylsor. Och så flyger man, som högst 100 meter över marken, som längst 400 meter, mellan plattformar uppe i träden. Det är den mest fantastiska känslan och det mest otroliga utsikten och bara helt ofattbart och lite sjukt att man är så högt upp. I djungeln dessutom. Det ska ju egentligen inte vara möjligt för en människa att vara där, bland trädtopparna. Där finns apor och fåglar - inte människor.

På sju ställen i djungeln har man byggt stora trädkojor (åtta från början men en har brunnit ner). Utrustade med rinnande vatten, solcellslampor och flera våningar. Utplacerade på de vackraste platserna med den bästa utsikten (superlativen börjar sina nu, känner jag). Här bor man under sin experience.

Eftersom man bor mitt i regnskogen får man också ta del av djungeln när den är som mest aktiv. Se färgglada tropiska fåglar, höra apflockar bråka med varandra och, om man har riktig tur, titta på gibbonapor som leker i gryningen. Förutom detta fick även den grupp som jag var med ta del av ett äkta regnskogsskyfall som började klockan fem på eftermiddagen och slutade nästa morgon. Komplett med åska och blixtrar och allt. Ganska spännande att sitta trettio meter upp i ett träd och se himlen öppna sig.

Om det inte framgår av beskrivningen på själva upplägget så vill jag slutligen säga:
THE GIBBON EXPERIENCE ÄR SÅ JÄVLA GRYM!

Rekommenderas varmt.
Saga

Translation: I just want to recommend the Gibbon Experience in Houy Xai in Laos. It's an experience you'll never forget. You will do hiking in the djungle, zip lining 100 meters up in the air, you'll spend the nights in a big tree house and if you're lucky, you get to see gibbons. It's just AMAZING so please do it when you have time. And money, it's quite expensive, heh.

Saga








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar