måndag 1 oktober 2012

Igår såg vi en lapp på anslagstavlan på vårt hostel - "FREE GUIDED TOUR". Wow, tänkte vi, gratis är gott! Så vi anmälde oss och efter en lång natt/morgon med KTV (karaoke) och en mindre lång tids sömn släpade vi oss upp för att gå på turen. Det skulle visa sig att vi fick valuta för pengarna om man säger så...

Vi var de enda som dök upp för att gå turen. Vår guide, Mario, läste innantill från ett papper. Han kunde väldigt dålig engelska, så han hade med sig en kompis som skulle hjälpa honom att få fram det han ville. Det visade sig att han hade pluggat på KTH och hängt på Södra Latin på helgerna (med alla kinesiska expats i Stockholm).

Det hela höll på i två (!) och en halv (!) timme (!). Dessa saker fick vi se:
- ett monument (oklart över vad)
- en bro (som på kinesiska heter "bron som utlänningar går över gratis", eftersom den när den byggdes, 1907, var just det. kineser däremot var tvungna att betala)
- ryska konsulatet
- brittiska konsulatet (som är den äldsta byggnaden på The Bund)
- en gata
- en byggnad som byggdes 1933
- en byggnad som byggdes 1923
- en flod (som man kan gå längst med jättelångt)
- ett postmuseum med tre statyer av grekiska gudar på taket. vi fick berätta för guiden vilka de var, och varför de var där.
- ett varuhus som är byggt på en plats där det var ett slagfält en gång i tiden (dock var varuhuset stängt pga public holiday idag).
- ett youth hostel (!?)
- en park

Mario var väldigt noga med att se till att vi absolut inte gick över gatan utan övergångsställe samt grön gubbe. Det var nämligen mycket "dangerous" och han ville inte riskera någonting eftersom han hade ansvar över vår säkerhet under turen. Detta gällde självfallet även om det inte fanns en enda bil på hela gatan.

Trots att upplevelsen inte på långa vägar kunde kallas guidad tur så var våra vänner mycket gulliga (även om Mario var sjukt märklig) och vi uppskattade faktiskt många aspekter av dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar