torsdag 4 oktober 2012

En vecka i shanghai har gått otroligt snabbt. Och då menar vi verkligen otroooligt snabbt. Att lämna staden känns varken skönt eller tråkigt. Shanghai har frambringat mixade känslor hos Stiga.

Viktigt att klargöra för er alla är att denna vecka är nationell semestervecka (pga nationaldagen den 1 oktober - firandet av att Mao grundade folkrepubliken Kina) vilket betyder att så gott som samtliga kineser (och om ni inte redan visste det så är de väldigt många) är lediga. Att vi ens lyckades få en tågbiljett inför och under denna vecka är ett mysterium. När vi skriver detta sitter vi i en fullkomligt fullsmockad tågvagn, tänk er tunnelbanan i rusningstrafik. Folk står alltså i gången (vi fick höra att det på tåget finns 200(!) personer som inte har någon sittplats). Bara den lilla detaljen att denna resa tar sexton TIMMAR och inte sexton minuter.

Hur som helst. På grund av detta har det varit F R U K T A N S V Ä R T mycket folk i Shanghai samtidigt som vi. Nanjing road (typ Drottninggatan) har varit fullkomligt packad med lediga kineser. Man har till och med inkallat armen för att vakta övergångsatällena så att trafiken ska fungera över huvud taget, annars hade det varit gångtrafikanter i gatan hela tiden. Så. Det har varit trångt, vilket tyvärr har påverkat vårt intryck av Shanghai något negativt.

Många av dessa kineser som åkte på semester till Shanghai gissar vi bor lite ute på landet där inte så många västerländska turister och expats hänger. Därför har det varit extra jobbigt med folk som ska fotografera oss exotiska varelser, speciellt genomskinliga Saga, heeeela tiden. Igår på The Bund blev Saga bokstavligen förföljd av en man med videokamera. Oftast är det lite roligt och man säger inte nej till att vara med på bild, men smygfotandet och det här helt oblyga råstirrandet vart man än går... Aej, nu har vi börjat tröttna!

Men alltså. Shanghai är fascinerande. Och då snackar vi arkitektur. Stilblandningen är väldigt intressant. Tittar du till höger har du enorma och fantasifullt ritade skyskrapor som tagna ur Star Wars. Tittar du till vänster har du massiva byggnadskomplex i art deco-stil som får dig att tro att du är Nils Karlsson pyssling i en gammal europeisk stad. Tittar du rakt fram har du låga, traditionella, kinesiska hus vars design är två tusen år gammal. Allt detta i samma stad - fantastiskt!

Det bästa med Shanghai är dock, utan tvekan, gatumaten. Stekta dumplings. Vegetariska stekta dumplings. Naanbröd. Naanbröd med pizzaamak. Naanbröd med fyllning. Spett. Spett. Spett. Mer spett. Stekta nudlar. Stekt Ris. Äggmacka. Pannkaksrullar. Buns. Melonpinnar. Stekt potatis. Stekt tofu. Och så en bira till det för fyra spänn. = Stiga mätt och belåten.

Hejdå Shanghai! Nästa destination är Guangzhou, Felix hemstad. Och det är lugnt Felix, vi fick med oss din kärra med din hopfällbara säng som du glömde i Beijing på det här tåget också... Snart är den din igen....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar