tisdag 18 december 2012

Okej, lite folkbildning i bloggen. Håller det kort.

För inte ens fyrtio år sedan tog en man som kallade sig Pol Pot makten i Kambodja. Vid den här tiden var Kambodja ett härjat, fattigt, hungrigt och sönderbombat land. Pol Pot ledde den kommunistiska grupp som kallade sig Röda Khmererna. Den 17e april 1975 beslöt man sig för att, så att säga, "börja om från början" i Kambodja. Pengar, skolor, utbildning, religion etc avskaffades. De stora kapitalistiska städerna skulle tömmas och alla skulle flyttas ut till landet för att genom jordbruk bygga upp nationen från grunden. De röda khmererna tågade därför in Kambodjas huvudstad Phnom Penh, samma sak skedde i alla andra större städer, och började "evakuera". Människorna fick ordern att bege sig tillbaka till sin hemby, vilket för många var knepigt eftersom de fötts och vuxit upp i staden.

Miljoner människor sattes i tvångsarbete ute på landet. Miljoner människor dog av svält och utarbetning. Samtidigt skedde en utrensning av individer som var oönskade i det nya samhälle Pol Pot höll på att skapa. Det var intellektuella, akademiker, läkare, lärare och så vidare. De togs till fånga, sattes i sk S-21fängelser där de under ofattbar tortyr tvingades erkänna saker de aldrig hade hört talas om förut, tex att de var spioner för CSI eller sovjetiska KGB. Många dog i fängelserna, men de flesta fraktades ut på lastbilsflak till något av de många dödens fält som fanns runt om i landet. Där väntade en utgrävd grop i marken. Där avrättades lastbilsflak efter lastbilsflak med skräckslagna människor. Där låg massgravarna på rad.

Män, kvinnor och barn avrättades. Det kunde räcka att du hade glasögon för att du och hela din familj skulle kastas i fängelse.

Detta är ett av de största folkmorden i modern tid. Siffrorna går lite isär men många menar att över 3 miljoner människor satte livet till under Pol Pots regim. En fjärdedel av Kambodjas befolkning.

Det här hände för inte ens fyrtio år sedan. Det finns inga gamla människor i Kambodja idag.


Jättebra bok om du vill veta mer: Pol Pots leende av Peter Fröberg Idling.

Translation: 3 million people were killed under the Pol Pot regime. This happened not even forty years ago.







1 kommentar:

  1. Det är så absurt att jag måste läsa detta om och om igen. Hur kommer det sig att man inte fått veta någonting om detta i skolan?!

    SvaraRadera